Home Brokers Bolero vs eToro 2024

Bolero vs eToro 2024

by Quinten de Jong
12 minuten leestijd

Bolero en eToro zijn twee brokers die hun diensten aanbieden aan Belgische beleggers. Bolero is een Belgische broker die deel uitmaakt van de KBC groep en in 1999 werd opgericht. Deze Belgische broker staat onder toezicht van de FSMA en de NBB en maakt deel uit van zowel het Depositogarantiestelsel als het Beleggerscompensatiestelsel. Hierdoor zijn zowel uw beleggingen als uw cashtegoeden tot 100.000 euro beschermd in geval van een eventueel faillissement.

Maar het voornaamste voordeel voor Belgische beleggers is dat Bolero zorgt voor de afhandeling van de beurstaks en de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden. Naast een persoonlijk rekening is het ook mogelijk om bij Bolero een gezamenlijke rekening of een zakelijke rekening te openen.

Bolero Review Vak
Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 7,5

eToro Review Vak
Goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 0

eToro is een internationale broker met klanten over de hele wereld. Omdat België maar een kleine markt is voor hen, houden ze zich niet bezig met de administratieve verplichtingen. Hierdoor staat u als klant van eToro zelf in voor het berekenen, aangeven en betalen van zowel de beurstaks als de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden. Vooral voor actieve beleggers kan het bijhouden en betalen van de beurstaks een zware administratieve last zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk om er rekening mee te houden dat eToro zijn maatschappelijk zetel in Cyprus heeft. Hierdoor staat ze onder toezicht van de Cypriotische beurswaakhond CySEC en niet de FSMA. Het is daarnaast ook niet mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen met een partner of een kind bij eToro.

BeschrijvingeToroBolero
HoofdkantoorIsraëlBelgië
Oprichtingsjaar20071999
Assets under management5,8 miljard dollar+Niet meegedeeld
Klanten2.800.000+350.000+
ToezichthouderCySECFSMA en NBB
Depositogarantiestelsel (DGS)JaJa
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)NeeJa
KredietratingNiet beschikbaarA- (S&P)
Afhandeling beurstaksNeeJa
Belgische rekening (CAP)NeeJa
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeJa
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningNeeJa
Zakelijke rekeningJaJa

Klantendienst

Bolero heeft een klantendienst die u kan bereiken via een contactformulier of via mail. Voor dringende vragen kan u ook telefonisch contact opnemen met het callcenter dat elke werkdag bereikbaar is van 8 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds en ook op zaterdag. Al uw vragen worden door deskundige mensen beantwoord in het Nederlands.

Bij eToro is de klantendienst een stuk beperkter. Er is geen mogelijkheid om een telefoonnummer te bellen. Voor al uw vragen moet u contact opnemen via een contactformulier, chat of mail. Houd er ook rekening mee dat het niet mogelijk is om vragen in het Nederlands te stellen. eToro is een internationale broker waarvoor België maar een kleine markt is. Hierdoor zullen al uw vragen in het Engels beantwoord worden.

BeschrijvingeToroBolero
ContactformulierJaJa
E-mailadressupport@etoro.comsupport@bolero.be
ChatEnkel voor bestaande klantenNiet beschikbaar
TelefoonnummerNiet beschikbaar+32 16 43 25 41
Openingsuren NvtOp werkdagen van 08:00 tot 22:00 en op zaterdag van 9:00 tot 17:00
NederlandsNeeJa

Aanbod

Het aanbod op vlak van financiële effecten bij eToro is zeer beperkt. Momenteel is het alleen mogelijk om via hun platform te handelen in aandelen, ETF’s en cryptomunten. eToro biedt wel de mogelijkheid om fractionele aandelen te kopen. Dit is handig voor kleine beleggers die aandelen van een bedrijf met een zeer hoge koers willen kopen.

Bolero biedt geen fractionele aandelen aan maar wel een ruimer assortiment van financiële effecten. Naast aandelen en ETF’s hebben beleggers ook de mogelijkheid om te handelen in obligaties, opties, futures, warrants en andere effecten. Deze Belgische broker biedt beleggers ook een ruimer aanbod aan beurzen aan uit verschillende landen. Wat niet mogelijk is bij Bolero is het kopen en verkopen van cryptomunten. Via Bolero kunnen beleggers wel indirect in crypto beleggen via zogenaamde crypto ETF’s.

BeschrijvingeToroBolero
AandelenJaJa
Fractionele aandelenJaNee
ObligatiesNeeJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenNeeJa
OptiesNeeJa
FuturesNeeNee
WarrantsNeeJa
HefboomproductenNeeJa
ForexNeeJa
CryptoJaNee
Margin rekeningNeeNee
Telefonische ordersNeeJa
Aantal beurzen15+30+
Aantal landen10+25+

Transactiekosten

eToro rekent geen transactiekosten voor het handelen in aandelen en ETF’s. Hierdoor lijken ze op eerste zicht een pak goedkoper dan Bolero. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal bijkomende kosten bij eToro. Om gratis transactiekosten te kunnen aanbieden maakt eToro gebruik van Payment for Order Flow (PFOF). Hierdoor is het mogelijk dat u als belegger een hogere spread betaald voor een bepaalde transactie in vergelijking met een andere broker. Omdat de spread verrekent zit in de prijs van de koers, zijn de meeste beleggers zich hier niet van bewust.

BeschrijvingeToroBolero
Aandelen EUVanaf € 0Vanaf € 7,5
Aandelen VKVanaf € 0Vanaf € 15
Aandelen VSVanaf € 0Vanaf $ 15
ETF EUVanaf € 0Vanaf € 7,5
ETF VKVanaf € 0Vanaf € 15
ETF VSVanaf € 0Vanaf $ 15
Obligaties EUNiet beschikbaarVanaf € 7,5
Obligaties VSNiet beschikbaarVanaf $ 15
Opties EUNiet beschikbaarVanaf € 3
Opties VKNiet beschikbaarVanaf £ 3
Opties VSNiet beschikbaarVanaf $ 3
Futures EUNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Futures VSNiet beschikbaarNiet beschikbaar
WarrantsNiet beschikbaarVanaf € 7,5

Daarnaast betaalt u bij eToro nog een aantal andere bijkomende kosten die Bolero niet aanrekent. De enige valuta die gebruikt wordt op het eToro platform is de Amerikaanse dollar. Wanneer u euro’s op uw eToro account wilt zetten zal u onmiddellijk wisselkoerskosten betalen, nog voor u een transactie heeft uitgevoerd. Deze wisselkoerskosten liggen vrij hoog, en het lijkt alsof het verdienmodel van eToro grotendeels hierop gebaseerd is.

Voor het storten via een bankoverschrijving betaal je 0,5% wisselkoerskosten (50 pips). Gebruik je een provider zoals Paypal of Sofort betaal je 1,5% wisselkoerskosten (150 pips). En wanneer u uw geld terug wilt overschrijven naar uw eigen zichtrekening zal u opnieuw wisselkoerskosten betalen met daarboven nog eens een bijkomende opnamekost van 5 dollar.

BeschrijvingeToroBolero
TransactiekostenLaagGemiddeld
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeen2%
Minimum instapbedrag$ 100Geen
Inactiviteitskosten€ 10 per maandGeen
WisselkoersmargeVariabel per munt0,60%
Geldopname$ 5Gratis
Telefonische ordersNiet beschikbaarToeslag van €15
Uitgaande transfer (per effect)Niet beschikbaar€ 50

Tools

Bolero heeft een uitgebreide website met heel wat leerzaam materiaal en webinars om beleggers te begeleiden op hun platform. Bij eToro is de beschikbare informatie in het Nederlands een stuk beperkter. Wel is het zeer eenvoudig om het eToro platform op voorhand uit te proberen zonder een account te moeten openen, wat we persoonlijk altijd een grote plus vinden.

BeschrijvingeToroBolero
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountJaNee
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

De meeste Belgische beleggers raden we aan om Bolero te gebruiken. Ondanks de hogere transactiekosten kunt u als belegger rekenen op een Nederlandstalige klantendienst en de zekerheid van een Belgische broker die deel uitmaakt van een bank onder toezicht van de FSMA en de NBB. Het platform is gebruiksvriendelijk en eenvoudig om te gebruiken. Bovendien is er een schat aan educatief materiaal in de vorm van artikels en webinars om beginnende beleggers te begeleiden. Lees hier verder voor een uitgebreide review van Bolero.

Belgische belastingplichtigen die klant zijn bij eToro moeten er rekening mee houden dat ze hun buitenlandse rekening moeten melden bij het CAP. Maar de voornaamste administratieve last is het aangeven en betalen van de taks op beursverrichtingen (TOB) samen met de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden. Dit is iets dat Bolero uit handen neemt voor hun klanten. Daarom raden we eToro enkel aan, aan actieve beleggers die hun transactiekosten laag willen houden of beleggers die direct in cryptomunten willen kunnen handelen. Voor meer informatie klik door naar onze volledige review van eToro.

BeschrijvingeToroBolero
Aanbod2.04.0
Kosten4.53.0
Gebruiksgemak2.54.5
Klantendienst3.04.5
Algemene score3.04.0

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief