Wat zijn meme-aandelen?
Meme-aandelen zijn aandelen van bedrijven die extreem populair zijn geworden door middel van virale trends op sociale media zoals X en Facebook of internetfora zoals Reddit. Sommige leden op communities zoals r/wallstreetbets doen aanbevelingen om een bepaald aandeel te kopen, vaak met weinig achterliggend onderzoek.
Sommige van deze aandelen krijgen een bijna cult-achtige aanhang van voornamelijk jonge en onervaren beleggers. De populariteit van het aandeel is eerder gebaseerd op hype en niet op de traditionele parameters zoals de financiële resultaten van het bedrijf. Als gevolg van hun populariteit worden meme-aandelen vaak verhandeld tegen prijzen die ver boven hun intrinsieke waarde liggen.
Voorbeelden van meme-aandelen
Voorbeelden van meme-aandelen die veel aandacht hebben gekregen, zijn GameStop (GME), AMC Entertainment (AMC) en Blackberry (BB). De fenomenale en onvoorspelbare prijsbewegingen van deze aandelen hebben aanzienlijke media-aandacht getrokken en hebben zelfs geleid tot een verfilming van de GameStop hype, Dumb Money.
Gamestop
Roaring Kitty is het online pseudoniem van Keith Gill, een individuele belegger die centraal stond in de gekte rond Gamestop. Gill deelde zijn investeringen en analyses met betrekking tot GameStop-aandelen (GME) op platforms zoals YouTube en Reddit (r/wallstreetbets).
Gill vond dat de aandelen van GameStop ondergewaardeerd waren. Hij deelde met zijn volgers hoe hij grote sommen geld in het aandeel investeerde. Zijn enthousiasme en analyses zorgden voor een groep volgers die massaal GameStop-aandelen begonnen te kopen.
De scherpte toename in de vraag naar GME-aandelen leidde tot een short squeeze. Hierbij werden hedgefondsen die shortposities in GameStop hadden ingenomen, gedwongen om hun posities te sluiten. Dit dreef de aandelenprijs nog verder omhoog, wat resulteerde in enorme verliezen voor sommige hedgefondsen en aanzienlijke winsten voor veel individuele beleggers die vroeg hadden geïnvesteerd.
De GameStop-saga werd verfilmd (Dumb Money) en symboliseerde een strijd tussen kleine particuliere beleggers en grote institutionele beleggers. Sinds de short squeeze begin 2021 heeft het aandeel van Gamestop meer dan 80% van zijn waarde verloren (ten opzichte van de piek).
AMC Entertainment Holdings
Het verhaal achter AMC Entertainment Holdings is vergelijkbaar met dat van GameStop. AMC, een grote bioscoopketen, werd zwaar getroffen door de COVID-19-pandemie. Door de langdurige sluitingen, kelderde de winst van het bedrijf in die mate dat het op de rand van een faillissement stond.
Net als GameStop, werd AMC een doelwit voor retailbeleggers op sociale media platforms en internetfora. Veel van deze beleggers zagen kansen in het aandeel, deels als een beleggingsmogelijkheid en deels als een middel om zich te verzetten tegen grote institutionele beleggers en hedgefondsen die shortposities in AMC hadden ingenomen. Door massale aankopen van AMC-aandelen door particuliere beleggers steeg de koers van het aandeel wat tot een short squeeze leidde. Ten opzichte van de piek in 2021 verloor het aandeel 99% van zijn waarde.