Wat zijn defensieve aandelen?
Defensieve aandelen zijn aandelen van bedrijven die stabiele inkomsten genereren ongeacht de economische toestand. Deze bedrijven bieden goederen of diensten aan waar altijd vraag naar is, ook tijdens een recessie. Typische voorbeelden van defensieve bedrijven kunnen terug gevonden worden in sectoren zoals gezondheidszorg, telecommunicatie en voedingsmiddelen. Omdat er een redelijk constante vraag is naar hun producten en diensten, zijn er doorgaans minder schommelingen in de koers van defensieve aandelen.
Meer uitleg over defensieve aandelen
Het kenmerkende van defensieve aandelen is dat ze doorgaans minder gevoelig zijn voor economische cycli. Tijdens een recessie zullen consumenten hun uitgaven meestal beperken door onder andere grote aankopen uit te stellen (zoals de aankoop van een nieuwe auto), niet op reis te gaan of door minder vaak te gaan eten. Dit zorgt voor een daling van de inkomsten van cyclische bedrijven zoals autobouwers, hotelketens en luchtvaartmaatschappijen. In de meeste gevallen volgt de koers van het aandeel de dalende inkomsten.
In tegenstelling tot cyclische aandelen, zal de koers van defensieve aandelen doorgaans minder zakken tijdens een recessie. Dit komt omdat ze goederen of diensten aanbieden die mensen altijd nodig hebben ongeacht de economische toestand. Zo kunnen mensen van internetprovider veranderen of overstappen naar een goedkoper mobiel plan, maar ze zullen deze soort uitgave niet volledig stopzetten.
Het is dus niet zo dat de inkomsten van een defensief bedrijf niet kunnen dalen tijdens een recessie. Maar de impact is doorgaans minder uitgesproken dan bij cyclische aandelen. Dit geldt ook tijdens tijden van economische groei. Dan boeken cyclische bedrijven hoge winsten terwijl defensieve bedrijven dan achterblijven.
Omdat de inkomsten van defensieve bedrijven zoals Procter & Gamble (PG), Coca-Cola (KO) en Mondelez (MDLZ) redelijk voorspelbaar zijn, keren ze meestal een stabiel dividend uit. Bovendien hebben ze een lage bèta omdat ze minder onderhevig zijn aan hevige marktschommelingen. Ze zijn daarom aantrekkelijk voor conservatieve beleggers en dividendbeleggers.
Voorbeelden van defensieve aandelen
Defensieve bedrijven zijn actief in sectoren die essentiële goederen en diensten leveren waarvan de vraag doorgaans niet sterk fluctueert met de economie. Hier zijn enkele voorbeelden van sectoren die vaak worden geassocieerd met defensieve aandelen:
- Nutsbedrijven: Deze sector omvat bedrijven die essentiële diensten leveren zoals water, elektriciteit en gas. Ongeacht de economische situatie hebben mensen deze basisvoorzieningen nodig, waardoor de vraag relatief stabiel blijft.
- Consumentengoederen: Vooral de producenten van basisconsumentengoederen, zoals voedsel, dranken, huishoudelijke producten en persoonlijke verzorgingsproducten. Deze goederen zijn noodzakelijk voor dagelijks gebruik, en hun vraag blijft redelijk constant.
- Gezondheidszorg: Bedrijven in de gezondheidszorg zoals farmaceutische bedrijven zien vaak een gestage vraag omdat mensen niet snel besparen op uitgaven die gekoppeld zijn aan hun gezondheid.
- Telecommunicatie: De vraag naar mobiele telefonie en internet blijft over het algemeen stabiel omdat ze een essentieel onderdeel zijn geworden in een moderne samenleving.
- Supermarkten en voeding: Bedrijven in deze sector verkopen essentiële goederen zoals voedsel en andere basisbenodigdheden. De vraag naar deze producten blijft doorgaans stabiel, zelfs tijdens economische terugval.