Home Investeren Mid-cap: betekenis, voordelen en nadelen

Mid-cap: betekenis, voordelen en nadelen

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is mid-cap?

Mid-cap is de categorie voor middelgrote beursgenoteerde bedrijven. Euronext beschouwt een bedrijf als mid-cap wanneer het een marktkapitalisatie tussen de 150 miljoen euro en 1 miljard euro heeft. Op Amerikaanse beurzen zoals de NYSE en de Nasdaq worden bedrijven pas als mid-cap beschouwd als ze een marktkapitalisatie tussen de 2 en 10 miljard dollar hebben.

Mid-cap is de afkorting van de term middle market capitalization. Deze categorie valt tussen de small-cap en de large-cap categorie. Er bestaan verschillende indices die de prestaties van mid-cap bedrijven volgen zoals de Russell Midcap Index (RMCC), Dow Jones U.S. Mid-Cap (DWM) en de S&P MidCap 400 Index (SP400). In Nederland bestaat de AScX-index volledig uit mid-cap bedrijven, de AMX-index bestaat daarentegen uit zowel mid-cap als large-cap bedrijven.

Voordelen van het beleggen in mid-cap bedrijven

Voor beleggers kunnen mid-cap bedrijven aantrekkelijk zijn omdat ze zich in het midden van hun groeicurve bevinden. Omdat ze de moeilijkste fase achter de rug hebben, worden ze als minder risicovol beschouwd dan small-caps. En in tegenstelling tot large-caps hebben de meeste mid-cap bedrijven nog hoge groeiverwachtingen. Omdat ze hun marktaandeel nog willen uitbreiden bestaat de kans dat ze hun omzet en winst nog kunnen vergroten. Daarnaast brengt het beleggen in mid-caps nog een aantal voordelen met zich mee:

  1. Mid-cap bedrijven staan genoteerd op grote beurzen zoals Euronext of NYSE waardoor ze moeten voldoen aan strikte rapporteringsvoorwaarden.
  2. De meeste mid-cap bedrijven beschikken al over een ruim aantal jaarlijkse rapporten. Als belegger beschik je dus over heel wat cijfermateriaal.
  3. Mid-cap bedrijven kunnen voor diversificatie zorgen in een portfolio vol met large-cap bedrijven.

Nadelen van het beleggen in mid-cap bedrijven

Omdat ze moeten investeren in deze groei betalen de meeste mid-cap bedrijven maar een klein of zelfs geen dividend uit. Daarom zijn mid-cap bedrijven minder geschikt voor conservatieve beleggers die een aanvulling zoeken op hun inkomen. Daarnaast hebben mid-caps doorgaans een volatieler koersverloop dan large-caps. Als belegger moet je dus over een stevige maag beschikken om zware koersschommelingen te weerstaan.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief