Home Aandelen Delisting: betekenis, werking en voorbeelden

Delisting: betekenis, werking en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is delisting?

‘Delisting’ is een proces waarbij een aandeel of financieel instrument wordt verwijderd van een beurs. Dit kan gebeuren te gevolge van een faillissement, bij een privatisering, fusie of overname. Maar een bedrijf kan ook gedwongen worden tot een delisting in geval het niet meer voldoet aan de gestelde regels en voorwaarden die bepaald worden door de beurs.

Waarom sommige bedrijven voor een vrijwillige delisting kiezen

Het noteren aan een beurs brengt aanzienlijke kosten met zich mee, waaronder noteringskosten, regelgevende kosten, en de administratieve kosten van het naleven van de vereisten voor beursgenoteerde bedrijven. Voor sommige bedrijven wegen deze kosten niet op tegen de voordelen van een beursnotering.

Beursgenoteerde bedrijven staan vaak onder druk van verschillende stakeholders zoals beursanalisten en fondsenbeheerders om korte termijn doelstellingen te behalen. Een private onderneming heeft hier minder last van waardoor het management over meer autonomie beschikt om lange termijn plannen uit te voeren.

Familiebedrijven die de beurs zijn opgegaan, kunnen kiezen voor delisting om meer controle over het bedrijf te houden. Dit verlaagt ook het risico op een vijandige overname, omdat een potentiële overnamekandidaat geen aandelen op de beurs kan kopen.

Voorbeelden van delisting

X

X, voorheen bekend als Twitter, werd van de beurs gehaald door Elon Musk. Musk deed een bod om het bedrijf te kopen voor ongeveer 44 miljard dollar, wat neerkwam op 54,20 dollar per aandeel. Nadat het bod was geaccepteerd en de nodige regelgevende goedkeuringen waren verkregen, werd de transactie voltooid. Dit resulteerde in de delisting van het bedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE) waardoor het een privéonderneming werd.

Vastned

Vastned Retail heeft in 2018 gefaald om zijn Belgische dochteronderneming Vastned Belgium van de Brusselse beurs te verwijderen. De Nederlanders hadden als voorwaarde gesteld dat ze minimaal 90% van de vrij verhandelbare aandelen moesten verkrijgen om de overname succesvol te laten zijn, maar ze bereikten slechts 70%. Als gevolg hiervan gaat de overname niet door en blijft Vastned Retail Belgium genoteerd aan de beurs van Brussel.

In 2022 overwoog Vastned opnieuw zijn Belgische dochter Vastned Belgium van de beurs te halen. Uit recent gepubliceerde halfjaarcijfers bleek dat de winstdaling werd veroorzaakt door ‘uitzonderlijke kosten’ van 0,3 miljoen euro, gerelateerd aan delisting discussies, voornamelijk bestaand uit advies- en advocatenkosten. Maar tot een uiteindelijke delisting is het nog niet gekomen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief