Home Brokers Saxo vs. DeGiro 2024

Saxo vs. DeGiro 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 9 minuten leestijd

DeGiro en Saxo zijn beide grote spelers op de Europese markt. Saxo werd opgericht in 1992 en heeft al meer dan 30 jaar ervaring. DeGiro werd in 2008 opgericht door vijf voormalige medewerkers van Binckbank. Binckbank werd in 2019 uiteindelijk overgenomen door Saxo. In 2022 had Saxo 95 miljard euro in assets under management van ongeveer 876.000 klanten. DeGiro had tijdens dezelfde periode 40 miljard euro in assets under management van 2,4 miljoen klanten.

DeGiro en Saxo zorgen allebei voor een afhandeling van de beurstaks of TOB. Omdat je als Belgische belegger bij DeGiro over een buitenlandse rekening beschikt moet je deze aanmelden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP). Deze aanmelding is eenmalig en neemt niet veel tijd in beslag. In dit stappenplan leggen we uit hoe je je DeGiro-account aanmeldt bij het CAP.

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

Daarnaast houdt DeGiro de roerende voorheffing niet in wanneer je als belegger dividend uit het buitenland ontvangt. Enkel voor Belgische bedrijven wordt de roerende voorheffing ingehouden omdat deze aan de bron worden belast. Je staat dus als belegger zelf in om de roerende voorheffing die je hebt ontvangen op dividenden uit het buitenland aan te geven op je personenbelasting.

Klanten van Saxo genieten dus van een lagere administratieve last aangezien ze geen aanmelding moeten doen bij het CAP. Ook staan ze niet zelf in om hun dividenden uit het buitenland zelf aan te geven aan de fiscus. Bovendien geeft Saxo hun klanten de optie om een gezamenlijke rekening te openen, iets wat bij DeGiro niet mogelijk is.

BeschrijvingDeGiroSaxo
HoofdkantoorNederlandDenemarken
Oprichtingsjaar20081992
Assets under management40 miljard euro+95 miljard euro+
Klanten2.400.000+1.000.000+
ToezichthouderAFM, DNB en BaFinFSA
Depositogarantiestelsel (DGS)JaJa
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarBBB (S&P)
Afhandeling beurstaksJaJa
Belgische rekening (CAP)NeeJa
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeJa
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningNeeJa
Zakelijke rekeningNeeJa

Klantendienst

DeGiro en Saxo beschikken beide over een zeer goede Nederlandstalige klantendienst. Klanten kunnen zowel telefonisch als via mail hun vragen stellen. Saxo biedt ook een chatfunctie aan, maar wel enkel voor bestaande klanten.

BeschrijvingDeGiroSaxo
ContactformulierNeeJa
E-mailadresklanten@degiro.nlbelgie@saxobank.com
ChatNiet beschikbaarEnkel voor bestaande klanten
Telefoonnummer+31 20 53 53 496+32 3 500 52 11
OpeningsurenOp werkdagen van 8:00 tot 17:30Op werkdagen van 08:00 tot 17:00
NederlandsJaJa

Aanbod

Zowel DeGiro als Saxo bieden hun klanten een brede selectie aan financiële effecten zoals aandelen, obligaties, futures en warrants. Beide brokers geven je toegang tot de grootste beurzen uit de belangrijkste landen.

Je kan bij beide brokers terecht voor een margin rekening. Dit moet je wel apart aanvragen omdat het handelen met een hefboom een verhoogd risico met zich meebrengt. Vanwege regelgeving is het niet mogelijk om direct in cryptocurrencies te handelen via een broker zoals DeGiro of Saxo. Je kunt bij beide brokers wel beleggen in zogenaamde crypto trackers (ETP’s).

BeschrijvingDeGiroSaxo
AandelenJaJa
Fractionele aandelenNeeNee
ObligatiesJaJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaJa
OptiesJaJa
FuturesJaJa
WarrantsJaJa
HefboomproductenJaJa
ForexJaJa
CryptoNeeNee
Margin rekeningJaJa
Telefonische ordersJaJa
Aantal beurzen50+50+
Aantal landen30+30+

Transactiekosten

Bij DeGiro en Saxo zijn er geen kosten verbonden aan het openen, aanhouden of sluiten van een rekening. Voor het kopen en verkopen van effecten was DeGiro vroeger een stuk goedkoper dan Saxo. Maar sinds de tariefwijzigingen van Saxo in het voorjaar van 2024 is dit niet meer het geval. Momenteel zijn beide brokers zeer gelijkaardig op vlak van kosten. Saxo is een beetje duurder op vlak van obligaties en futures maar hiervan maken de meeste beleggers toch geen of beperkt gebruik.

Bovendien biedt DeGiro ook nog via hun Kernselectie de mogelijkheid om zeer goedkoop maandelijks te beleggen in populaire ETF’s. Voor alle ETF’s die zijn opgenomen in de kernselectie betaal je enkel de handlingkosten, deze bedragen 1 euro per transactie. Op ETF’s buiten de Kernselectie betaal je 3 euro per transactie. Saxo hanteert daarentegen hetzelfde tarief voor alle ETF’s, namelijk 2 euro per transactie.

Hou er rekening mee dat DeGiro aansluitingskosten of connectiviteitskosten aanrekent voor elke beurs waar je op verhandelt. Als je binnen één kalenderjaar op zowel de London Stock Exchange, New York Stock Exchange en de Hong Kong Stock Exchange effecten hebt gekocht of verkocht betaal je 7,5 euro per jaar (3 * 2,5 euro). Voor transacties op Euronext Brussel en Amsterdam rekent DeGiro geen kosten aan. Dit is vooral belangrijk om in het achterhoofd te houden wanneer je transacties op veel verschillende beurzen doet.

BeschrijvingDeGiroSaxo
Aandelen EUVanaf € 2Vanaf € 2
Aandelen VKVanaf £ 3,9Vanaf £ 3
Aandelen VSVanaf $ 1Vanaf $ 1
ETF EUVanaf € 2Vanaf € 2
ETF VKVanaf £ 2Vanaf £ 3
ETF VSVanaf $ 2Vanaf $ 1
Obligaties EUVanaf € 2Vanaf € 5
Obligaties VSVanaf $ 2Vanaf $ 5
Opties EUVanaf € 0,75Vanaf € 0,75
Opties VKVanaf £ 0,75Vanaf £ 3
Opties VSVanaf $ 0,75Vanaf $ 2
Futures EUVanaf € 0,75Vanaf € 3
Futures VKVanaf £ 0,75Vanaf £ 3
Futures VSVanaf $ 0,75Vanaf $ 3
WarrantsVanaf € 1Vanaf € 2

Andere kosten

Het grootste voordeel van DeGiro is dat zij geen kosten in rekening brengen voor het innen van buitenlands dividend. Saxo is, samen met Bolero, een van de weinige brokers die doet dat wel. Ben je van plan om een portefeuille aan te houden waarbij je dividenden uit veel verschillende landen ontvangt, overweeg dan Bolero. Bolero is de enige broker waarbij je een verlaagde bronbelasting voor acht verschillende landen kunt aanvragen.

Zowel bij DeGiro als bij Saxo kun je gratis een attest invullen en indienen om van een verlaagde bronheffing te genieten wanneer je buitenlandse dividenden ontvangt. Het verschil tussen de twee is dat je bij DeGiro enkel voor dividenden uit de Verenigde Staten een verlaagd tarief kunt aanvragen. Bij Saxo kun je naast de VS ook een verlaagd tarief aanvragen voor Canada en Frankrijk.

BeschrijvingDeGiroSaxo
TransactiekostenLaagLaag
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeen2%
Minimum instapbedragGeenGeen
InactiviteitskostenGeenGeen
Wisselkoersmarge0,25%0,50%
GeldopnameGratisGratis
Telefonische ordersToeslag van €10Toeslag van €15
Uitgaande transfer (per effect) € 100€ 75

Tools

BeschrijvingDeGiroSaxo
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountNeeJa
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

Op vlak van transactiekosten liggen beide brokers nek aan nek. Daarom raden we Belgische beleggers aan om voor Saxo te kiezen. Deze broker is een pak gebruiksvriendelijker, zeker voor beginnende beleggers. Als klant van Saxo moet je namelijk geen rekening aan te melden bij het CAP en hoef je ook geen extra vak aan te duiden op je jaarlijkse belastingaangifte. Bovendien zorgt Saxo ervoor dat de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden wordt ingehouden. Op die manier hoef je dat zelf niet meer aan te geven bij de fiscus.

BeschrijvingDeGiroSaxo
Aanbod4,54,5
Kosten4,54,5
Gebruiksgemak4,04,5
Klantendienst4,04,0
Algemene score4,34,4

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief