Een kasbon is een obligatie die wordt uitgegeven door een financiële instelling zoals een bank. Het is een schuldbewijs dat aangeeft dat de bank een bepaald bedrag van de belegger heeft ontvangen en dat de bank dit bedrag, plus een vooraf afgesproken rente, na een vastgestelde periode zal terugbetalen.
Door de lage rente was de populariteit van kasbons fors afgenomen. Hierdoor hadden de meeste banken in België ervoor gekozen om geen kasbon meer aan te bieden. In 2023 besliste de Belgische overheid om terug een staatsbon uit te geven om de banken wat onder druk te zetten. Sindsdien zijn er wel een aantal banken zoals Belfius, VDK en BNP Paribas die met een kasbon op de markt zijn gekomen. Hiermee willen de banken inspelen op de vraag voor spaarproducten met hogere rentevoeten.
De voorwaarden verbonden aan een kasbon kunnen variëren van bank tot bank, maar de rentevoet en de looptijd worden altijd op voorhand vastgelegd. De looptijd kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren. Aan het einde van de looptijd krijgt de belegger het oorspronkelijke geïnvesteerde bedrag (de hoofdsom) terug, samen met de rente.
Zijn kasbons veilig?
Kasbons worden doorgaans beschouwd als veilige beleggingen. Dit komt omdat de meeste kasbons worden uitgegeven door banken met een hoge kredietrating en een lage kans op faillissement. Gaat een bepaalde bank toch failliet dan worden bedragen belegd in kasbons beschermd door het Depositogarantiestelsel tot een maximum van 100.000 euro per rekeninghouder.
Wat is het verschil tussen een kasbon en een termijnrekening?
Het grootste verschil tussen een kasbon en een termijnrekening is dat een belegger een kasbon voor de vervaldag kan verkopen aan zijn bank of aan een andere belegger. Een termijnrekening is daarentegen niet verhandelbaar. Wil je toch je geld vervroegd terug krijgen dan betaal je hiervoor meestal een vergoeding aan je bank die groter is dan het rendement dat je zou halen. Kasbons worden meestal uitgegeven in coupures, wat betekent dat een gedeelte kan behouden worden en een ander gedeelte verkocht kan worden. Dit is niet het geval met een termijnrekening.