Wat is een large-cap bedrijf?
Large-cap is een categorie voor grote beursgenoteerde bedrijven. In Europa beschouwt Euronext een beursgenoteerd als large-cap vanaf een marktkapitalisatie boven 1 miljard euro. Op Amerikaanse beurzen zoals de NYSE en de Nasdaq worden bedrijven pas als een large-cap beschouwd als ze een marktkapitalisatie boven de 10 miljard dollar hebben. Daarnaast maken ze in de Verenigde Staten nog een onderscheid tussen large-cap en mega-cap bedrijven. De laatste categorie is uitsluitend voor bedrijven met een marktkapitalisatie boven de 200 miljard euro.
Large-cap is de afkorting van de term large market capitalization. Het gaat om bedrijven die al een lange tijd bestaan om hun positie in de markt in te nemen. Alle bedrijven die zijn opgenomen in de BEL20-index zijn large-cap bedrijven. Vaak gaat het om bedrijven die marktleider zijn binnen hun sector. De kans is groot dat de meeste mensen al een product gekocht hebben of gebruik gemaakt hebben van een dienst van een large-cap bedrijf in het dagelijkse leven.
Voordelen van het beleggen in large-caps
Als belegger zijn er een aantal voordelen verbonden aan het beleggen in large-cap bedrijven. Het voornaamste voordeel is dat deze bedrijven genoteerd staan op de grootste beurzen ter wereld. En deze beurzen hanteren strikte voorwaarden op vlak van het rapporteren van financiële cijfers. Hierdoor is de kans op fraude veel kleiner in vergelijking met small-cap bedrijven die via OTC-handel worden verkocht. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen verbonden aan het investeren in large-caps:
- De meeste large-cap bedrijven beschikken over een lange geschiedenis van jaarlijkse rapporten. Aan de hand van de acties van het management uit het verleden kan een belegger een beeld vormen of het bedrijf een aandeelhoudervriendelijk beleid voert of niet.
- Veel large-cap bedrijven hebben vrij stabiele inkomsten, lage volatiliteit en betalen een dividend uit. Dit is voornamelijk interessant voor conservatieve beleggers die een aanvulling zoeken op hun inkomen.
- Large-cap bedrijven worden gevolgd door meerdere analisten. Omdat het over grote bedrijven gaat zijn er heel wat analyses van andere beleggers online te vinden.
Nadelen van het beleggen in large-caps
Er zijn niet alleen voordelen verbonden aan het beleggen in large-caps. Het grootste nadeel van het beleggen in deze bedrijven is dat het een zeer competitieve markt is. De meeste institutionele beleggers zijn namelijk beperkt tot het beleggen in large-caps. De sommen geld waarmee deze fondsenbeheerders werken zijn namelijk te groot om te kunnen beleggen in mid-caps of small-caps.
In de meeste gevallen mag een fondsenbeheerder namelijk niet meer dan 5 of 10% van één bepaalde onderneming kopen. Als de marktkapitalisatie van een onderneming 200 miljoen dollar is, dan kan de fondsenbeheerder maximum 20 miljoen dollar beleggen. In geval dat een fonds een miljard dollar of meer beheerd is de impact van een belegging in een small-cap of mid-cap vaak te klein om tijd en energie in te steken.
Daarom beperken de meeste institutionele beleggers zich tot het beleggen in large-cap bedrijven. Dit zorgt ervoor dat er minder opportuniteiten zijn om aandelen van large-cap bedrijven te vinden die ver onder hun intrinsieke waarde kunnen gekocht worden.