Home Boekhouden Kapitaal: betekenis, uitleg en voorbeelden

Kapitaal: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is kapitaal?

Kapitaal verwijst naar het geld of middelen in natura die de oprichters inbrengen bij de oprichting van een onderneming als financiële basis. Dit kapitaal maakt deel uit van het eigen vermogen van de onderneming en is bedoeld om de eerste kosten te kunnen dekken en om de activiteiten te kunnen starten. In ruil voor hun inbreng krijgen de aandeelhouders een deel van de winst in de vorm van dividend en potentieel een meerwaarde bij de verkoop van hun aandelen.

Onderverdeling van kapitaal

100 Geplaatst kapitaal

Het geplaatst kapitaal is het kapitaal dat overeenkomt met het bedrag waartoe de aandeelhouder(s) zich hebben verbonden in de oprichtingsakte of bij kapitaalverhogen.

101 Niet-opgevraagd kapitaal (-)

Het niet-opgevraagd kapitaal is het gedeelte van het kapitaal dat nog niet in het bezit is van de onderneming. Het is namelijk zo dat bedragen niet altijd onmiddellijk worden overgemaakt en op een later moment kunnen opgevraagd worden.

Afhankelijk van de vennootschapsvorm van de onderneming is er wel een minimum in te brengen kapitaal dat moet worden volstort. Voor een NV is het minimum in te brengen startkapitaal 61.500 euro, voor een BV is er geen minimum startkapitaal meer nodig.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief