Wat is een tender offer?
Een tender offer is een publiek overnamebod om een gedeelte van of alle uitstaande aandelen te kopen. Zo’n bod wordt meestal gedaan door een ander bedrijf of een kapitaalkrachtig persoon met als doel om een controlerend belang in het bedrijf te krijgen. Vaak is de overnemer ook van plan om de overnamekandidaat te privatiseren door de aandelen van de beurs te halen.
Bestaande aandeelhouders ontvangen meestal een uitnodiging via hun broker om hun aandelen te verkopen. In deze uitnodiging staat onder andere de aangeboden prijs en de inschrijvingsperiode. De inschrijvingsperiode is de termijn waarin aandeelhouders moeten beslissen of ze hun aandelen al dan niet willen verkopen tegen de aangeboden prijs.
Wat als ik een overnamebod weiger?
De prijs die geboden wordt ligt bijna altijd hoger dan de huidige koers van het aandeel. De overnemer biedt een hogere prijs aan in de hoop om bestaande aandeelhouders te verleiden om hun aandelen te verkopen. Elke aandeelhouder mag beslissen of hij al dan niet ingaat op het overnamebod. Ondanks het feit dat er een hogere prijs dan de huidige koers wordt geboden, kan het zijn dat je als aandeelhouder de prijs nog altijd te laag vindt.
Indien de meerderheid van de aandeelhouders beslist om hun aandelen te verkopen, kan de overnemer een controlerend belang in het bedrijf verwerven. Meestal wordt dit gevolgd door een procedure om het bedrijf te privatiseren door de aandelen van de beurs halen. Als je beslist om je aandelen niet te verkopen, loop je het risico dat ze later niet meer verhandelbaar zijn via de beurs.
Een tender offer wordt soms gevolgd door een uitrookprocedure of squeeze-out. Hierbij zullen de meerderheidsaandeelhouders een ultieme poging doen om de resterende aandelen van kleine aandeelhouders over te nemen om 100% van het bedrijf in handen te krijgen. Er bestaat evenwel geen garantie dat er een uitrookprocedure komt. Als je als aandeelhouder beslist om niet in te gaan op een tender offer, loop je dus het risico dat je aandelen bezit die je niet meer kunt verkopen.
Voorbeeld van een tender offer
Merck
Een recent voorbeeld van een tender offer is de overname van Imago BioSciences door farmaceutisch bedrijf Merck. Merck deed een bod van 36 dollar per aandeel en kon hiermee 89,2% van alle uitstaande aandelen van Imago Biosciences bemachtigen.
Omdat Merck een controlerend belang kon bemachtigen, begon het met het proces om Imago met Merck te fusioneren. Bij deze fusie werden alle aandelen die niet op het bod waren ingegaan, omgezet in het recht om contant geld te ontvangen gelijk aan de som van 36 dollar. Na de voltooiing van de fusie werd Imago een volledige dochteronderneming van Merck en noteerden de aandelen van Imago na een delisting niet meer op de Nasdaq.
Exor
Een tender offer hoeft niet altijd een bod zijn van een bedrijf op een overnamekandidaat. Een bedrijf kan ook een overnamebod lanceren om zijn eigen aandelen in te kopen. En dat is exact wat Exor in september 2023 deed. De holding van de Italiaanse familie Agnelli organiseerde een tender offer waarbij institutionele beleggers tot 10 oktober te tijd hadden om hun aandelen te verkopen. Zo’n overnamebod is volgens Exor een goedkopere manier om eigen aandelen in te kopen dan ze op de beurs te kopen. Exor kocht voor ongeveer 1 miljard euro aan uitstaande aandelen aan, alle ingekochte aandelen werden vernietigd.