Home Boekhouden Boekjaar: betekenis, uitleg en voorbeelden

Boekjaar: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 2 minuten leestijd

Wat is een boekjaar?

Een boekjaar of fiscaal jaar is een periode van 12 maanden die ondernemingen gebruiken voor het rapporteren van financiële cijfers. Deze periode dient als basis voor het opstellen van de jaarrekening, waarin de financiële gezondheid en prestaties van een onderneming te vinden zijn. Een boekjaar valt vaak samen met het kalenderjaar (1 januari tot 31 december), maar sommige bedrijven kiezen ervoor om hier vanaf te wijken.

Wat is een gebroken boekjaar?

Een gebroken boekjaar of afwijkend boekjaar verwijst naar een boekjaar dat niet samenvalt met het kalenderjaar (1 januari tot 31 december). Een voorbeeld van een gebroken boekjaar is een boekjaar dat loopt van 1 april van het ene jaar tot en met 31 maart van het volgende jaar.

Er zijn verschillende redenen waarom een onderneming voor een gebroken boekjaar kiest. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een onderneming een boekjaar kiest dat beter aansluit bij de seizoenaliteit van de verkoop. Andere redenen kunnen fiscale overwegingen zijn, of de verplichting om aan te sluiten bij de periode die gehanteerd wordt door de moedermaatschappij.

Wat is een verlengd boekjaar?

Een verlengd boekjaar verwijst naar een situatie waarin een onderneming haar boekjaar langer maakt dan de gebruikelijke twaalf maanden. Dit wordt vaak gezien in het eerste boekjaar van ondernemingen die nog maar juist zijn opgericht. Stel dat een onderneming werd opgericht in september 2023. In plaats van het boekjaar elk jaar in september te laten beginnen kiest de onderneming ervoor om te starten met een verlengd boekjaar van september 2023 tot 31 december 2024. Vanaf 2025 kan het elk boekjaar overeen laten komen met het kalenderjaar.

Maar ook bestaande bedrijven kunnen opteren voor een verlengd boekjaar. Dit is vaak een eenmalige aanpassing om een specifiek doel te bereiken, zoals het afstemmen van het boekjaar op dat van de moedermaatschappij of het faciliteren van een fusie of overname. In plaats van een verlengd boekjaar kan een onderneming ook opteren voor een verkort boekjaar (minder dan twaalf maanden) om hetzelfde doel te bereiken.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief