Home Investeren Kapitaalbuffer: betekenis, gebruik en voorbeelden

Kapitaalbuffer: betekenis, gebruik en voorbeelden

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Wat is een kapitaalbuffer?

Een kapitaalbuffer is een financiële reserve die banken moeten aanhouden bovenop de minimale kapitaalvereisten die door toezichthouders zijn vastgesteld. Deze extra reserve is bedoeld om de weerbaarheid van de banken tegen financiële schokken te vergroten. Het is namelijk belangrijk dat banken ook in economisch moeilijke tijden in staat zijn om aan hun verplichtingen te voldoen.

Zo moeten banken naast de gewone kapitaalbuffer ook een contracyclische kapitaalbuffer aanhouden. Deze contracyclische buffer wordt opgebouwd tijdens goede economische tijden zodat er extra middelen beschikbaar zijn tijdens een recessie.

Wie legt een kapitaalbuffer op?

De MREL-verplichting wordt opgelegd door de Europese Single Resolution Board (SRB). De afkorting MREL staat voor de minimumhoeveelheid aan activa die financiële instellingen moeten aanhouden in geval ze failliet zouden gaan.

De SRB is de centrale autoriteit binnen de Bankenunie van de Europese Unie. Ze is in het leven geroepen om de impact te beperken op de economie van banken die failliet gaan. Hun doel is dus om preventieve maatregelen te nemen die zorgen voor een betere financiële stabiliteit.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief