Home Investeren Herkapitalisatie: betekenis, uitleg en voorbeelden

Herkapitalisatie: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Wat is herkapitalisatie?

Een herkapitalisatie is een financiële herstructurering waarbij de verhouding tussen schulden en eigen vermogen van een onderneming verandert. Meestal wordt een herkapitalisatie gebruikt om de kapitaalstructuur van de onderneming te verbeteren. Soms wordt het ook gebruikt als bescherming tegen een vijandige overname van een ander bedrijf of om fiscale voordelen te bekomen.

Voorbeelden van herkapitalisatie

Een onderneming kan op verschillende manieren een herkapitalisatie uitvoeren. Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikte methodes:

  1. Aandelenemissie: Een bedrijf kan nieuwe aandelen uitgeven om vers kapitaal op te halen. Een aandelenemissie zorgt namelijk voor een verwatering van de bestaande aandeelhouders en kan daarom gebruikt worden als bescherming tegen een vijandige overname.
  2. Uitgifte van schuldinstrumenten: Een bedrijf kan nieuwe obligaties uitgeven om preferente aandelen met ongunstige voorwaarden te vervangen. Hierdoor zakt het eigen vermogen van de onderneming en stijgen de schulden.
  3. Conversie van schuld naar aandelen: Schuldeisers kunnen akkoord gaan met de omzetting van hun schuldvorderingen in aandelen van een bedrijf dat op de rand staat van een faillissement. Dit vermindert de schuldenlast en verhoogt het eigen vermogen maar zorgt wel voor een verwatering van bestaande aandeelhouders
  4. Inkoop van eigen aandelen: Een bedrijf kan een lening aangaan en dat geld gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Hierdoor stijgen de schulden en de rentebetalingen van een onderneming. Door meer rente te betalen kan een onderneming haar winst laten zakken waardoor het minder belastingen moet betalen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief