Home Fiscaliteit Dubbelbelastingverdrag: betekenis, uitleg en landen

Dubbelbelastingverdrag: betekenis, uitleg en landen

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is een dubbelbelastingverdrag?

Een dubbelbelastingverdrag is een overeenkomst tussen twee landen om de dividendbelasting in het land van oorsprong te verlagen. Wanneer een belegger een dividend ontvangt van een buitenlandse onderneming, wordt dit namelijk tweemaal onderworpen aan dividendbelasting.

Een eerste keer in het land waarin de onderneming is gevestigd en vervolgens nog een keer in het land waarin de belegger belastingplichtig is. Hierdoor kan een groot deel van je rendement verloren gaan. Zeker omdat er in België een roerende voorheffing van 30% ingehouden wordt op dividenduitkeringen. Gelukkig kunnen beleggers aan de hand van dubbelbelastingverdragen hun belastingdruk verlagen en hun rendement omhoog krikken.

Hoe maak je gebruik van het verlaagd tarief?

Er bestaan twee systemen waarmee beleggers kunnen genieten van een verlaagd tarief. De meeste landen maken gebruik van het Relief at source systeem. Andere landen zoals Duitsland en Denemarken maken gebruik van een Tax reclaim systeem.

Relief at source

In dit systeem is er een onmiddellijke toepassing van het verlaagd tarief, op voorwaarde dat je de nodige documentatie aan je broker bezorgt. De meeste brokers passen voor meerdere landen het verlaagd tarief automatisch toe. Voor andere landen kan het nodig zijn om bijkomende documenten aan je broker te bezorgen.

Houd er rekening mee dat sommige brokers zorgen voor een automatische verlenging. Bij andere brokers moet je om de zoveel jaar de documenten opnieuw invullen en indienen. Het is dus belangrijk om je goed te informeren bij je broker zelf om te weten onder welke regeling je valt.

Sommige banken zoals Argenta en Deutsche Bank rekenen voor bepaalde landen kosten aan voor het verwerken van deze documenten. Maar de meeste brokers zoals Saxo, Bolero en DeGiro bieden deze dienst gratis aan. Bepaalde low-cost brokers zoals eToro bieden deze dienst (nog) niet aan. Hierdoor is het als klant van deze broker niet mogelijk om te genieten van een verlaagd tarief.

Tax reclaim

In het Tax reclaim systeem moeten beleggers het basistarief betalen in het land van oorsprong en het teveel aan betaalde dividendbelasting terugvorderen aan de hand van de jaarlijkse belastingaangifte. Dit is vaak een ingewikkelde en zware procedure.

Zo legt bijvoorbeeld Duitsland de lat zeer hoog om het teveel aan dividenden terug te vorderen. Een belegger komt pas in aanmerking voor een terugvordering vanaf een bedrag van 150 euro aan ontvangen dividenden per aandeel. Bovendien is er een kost van 100 euro per aandeel voor het verwerken van de nodige documentatie. Deze kost betaal je sowieso, of je de administratie nu zelf doet of door je broker laat doen.

Met welke landen heeft België een dubbelbelastingverdrag?

België heeft dubbelbelastingverdragen met verschillende landen. In de tabel hieronder kan je het systeem, basistarief en verlaagd tarief van de voornaamste landen raadplegen.

Land van oorsprongSysteemBasistariefVerlaagd tarief
AustraliëRelief at source30,0%15,0%
CanadaRelief at source25,0%15,0%
DuitslandTax reclaim26,4%15,0%
DenemarkenTax reclaim27,0%15,0%
FinlandRelief at source35,0%15,0%
FrankrijkRelief at source25,0%12,8%
ItaliëRelief at source26,0%15,0%
LuxemburgRelief at source15,0%15,0%
NederlandRelief at source15,0%15,0%
NoorwegenRelief at source25,0%15,0%
PolenRelief at source19,0%15,0%
PortugalRelief at source35,0%15,0%
SpanjeRelief at source19,0%15,0%
Verenigd Koninkrijk 8,75%NVT
Verenigde StatenRelief at source30,0%15,0%
ZwedenRelief at source30,0%15,0%
ZwitserlandRelief at source35,0%15,0%

*gegevens dateren van 15/05/2024

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief