Home Brokers Saxo vs Lynx 2024

Saxo vs Lynx 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 8 minuten leestijd

Lynx is een introducing broker van Interactive Brokers en werd in 2006 opgericht in Nederland. Een introducing broker is een broker die een directe relatie heeft met zijn klanten maar niet in staat voor de verwerking van de transacties. Daarvoor werkt Lynx, net zoals Mexem en Easybroker, samen met Interactive Brokers, een van de grootste brokers uit de VS.

Lynx is in tegenstelling tot Saxo niet aangesloten bij het Depositogarantiestelsel. Bij een eventueel faillissement zijn cashtegoeden bij Lynx niet beschermd tot een maximum van 100.000 euro. Klanten van Lynx kunnen dus beter geen grote cashtegoeden aanhouden aangezien effecten zoals aandelen en obligaties bij een eventueel faillissement wel overgezet kunnen worden naar een andere broker.

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 3.000

Aandelen/ETF’s: vanaf € 6

Saxo werd in 1992 opgericht in Denemarken en groeide uit tot een van de grootste brokers in Europa. Mede dankzij de overname van BinckBank in 2019 is Saxo een van de grootste spelers op de Belgische markt. Het voordeel voor Belgische belastingplichtigen is dat Saxo zowel de beurstaks als de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden inhoudt.

Klanten van Lynx staan zelf in voor het aangeven van de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden op hun jaarlijkse belastingaangifte. Daarnaast beschikken Belgische belastingplichtigen over een buitenlandse rekening bij Lynx die eenmalig moet aangegeven worden bij het CAP, en jaarlijks vermeld moet worden op de jaarlijkse belastingaangifte.

BeschrijvingLynxSaxo
HoofdkantoorNederlandDenemarken
Oprichtingsjaar20061992
Assets under managementNiet meegedeeld95 miljard euro+
Klanten60.000+1.000.000+
ToezichthouderAFM en DNBFSA
Depositogarantiestelsel (DGS)NeeJa
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarBBB (S&P)
Afhandeling beurstaksJaJa
Belgische rekening (CAP)NeeJa
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeJa
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningJaJa
Zakelijke rekeningJaJa

Klantendienst

Zowel Lynx als Saxo beschikken over een goede Nederlandstalige klantendienst om hun klanten te woord te staan. Voor de meeste vragen kunt u contact opnemen via chat of mail. Voor dringende vragen kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen.

BeschrijvingLynxSaxo
ContactformulierNeeJa
E-mailadresinfo@lynx.bebelgie@saxobank.com
ChatVoor nieuwe en bestaande klantenEnkel voor bestaande klanten
Telefoonnummer+ 32 9 223 23 20+32 3 500 52 11
OpeningsurenOp werkdagen van 8:30 tot 18:00Op werkdagen van 08:00 tot 17:00
NederlandsJaJa

Aanbod

Lynx en Saxo hebben een gelijkaardig aanbod aan financiële effecten. Naast aandelen, obligaties en trackers kunnen beleggers er ook handelen in opties, derivaten en hefboomproducten. Omdat Lynx samenwerkt met Interactive Brokers kan het een ruimer aanbod van verschillende beurzen aanbieden. Maar met Saxo hebben klanten toegang tot de belangrijkste beurzen over de hele wereld.

BeschrijvingLynxSaxo
AandelenJaJa
Fractionele aandelenNeeNee
ObligatiesJaJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaJa
OptiesJaJa
FuturesJaJa
WarrantsJaJa
HefboomproductenJaJa
ForexJaJa
CryptoNeeNee
Margin rekeningJaJa
Telefonische ordersNeeJa
Aantal beurzen150+50+
Aantal landen30+30+

Transactiekosten

Saxo biedt voor alle financiële effecten lagere transactiekosten aan dan Lynx. Vooral voor aandelen en ETF’s is Saxo een stuk goedkoper. Voor de handel in obligaties, opties, futures en warrants zijn beide brokers ongeveer even duur.

BeschrijvingLynxSaxo
Aandelen EUVanaf € 6Vanaf € 2
Aandelen VKVanaf £ 9Vanaf £ 3
Aandelen VSVanaf $ 5Vanaf $ 1
ETF EUVanaf € 6Vanaf € 2
ETF VKVanaf £ 9Vanaf £ 3
ETF VSVanaf $ 5Vanaf $ 1
Obligaties EUVanaf € 6Vanaf € 5
Obligaties VSVanaf $ 5Vanaf $ 5
Opties EUVanaf € 1,75Vanaf € 0,75
Opties VKVanaf £ 3,5Vanaf £ 3
Opties VSVanaf $ 2,4Vanaf $ 2
Futures EUVanaf € 2,5Vanaf € 3
Futures VKVanaf £ 3Vanaf £ 3
Futures VSVanaf $ 3,5Vanaf $ 3
WarrantsVanaf € 5,4Vanaf € 2

Andere kosten

De belangrijkste kost waar klanten van Lynx rekening mee moeten houden zijn de inactiviteitskosten. Voor elke kalendermaand dat beleggers geen enkele transactie uitvoeren zal Lynx 5 euro inactiviteitskosten aanrekenen. Buy-and-hold beleggers die weinig transacties doen, zijn daarom beter af bij Saxo.

De wisselkoerskosten bij Lynx liggen lager ten opzichte van Saxo. Maar beleggers moeten rekening houden met een minimum van 5 euro voor het omzetten van valuta, ongeacht de ordergrootte. Saxo rekent, in tegenstelling tot Lynx, inningskosten van 2% aan voor het verwerken van dividenden op buitenlandse aandelen.

Op vlak van transferkosten rekent Saxo 75 euro per effect aan, wat vrij hoog is. Klanten van Lynx kunnen kosteloos hun effecten laten overzetten naar een andere broker.

BeschrijvingLynxSaxo
TransactiekostenLaagGemiddeld
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeen2%
Minimum instapbedrag€ 3.000Geen
Inactiviteitskosten€ 5 per maandGeen
Wisselkoersmarge0,005%0,50%
GeldopnameEerste opname maand gratis*Gratis
Telefonische ordersNiet beschikbaarToeslag van €15
Uitgaande transfer (per effect) Gratis€ 75
* daarna € 1 SEPA / € 8 WIRE per overschrijving

Tools

Saxo en Lynx hebben een vergelijkbaar aanbod op vlak van de tools. Beide brokers bieden een kenniscentrum aan waar beleggers heel wat informatie kunnen vinden in de vorm van artikels, nieuwsbrieven en webinars. Saxo heeft voor meer ervaren beleggers het SaxoTraderGo platform, waarin er meer mogelijkheden zijn zoals het ingeven van geavanceerde orders of het instellen van uitgebreide screens. Lynx biedt een gelijkaardig programma aan, het gerenommeerde Trader Workstation van Interactive Brokers.

BeschrijvingLynxSaxo
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountNeeJa
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

We raden de meeste beleggers aan om Saxo te kiezen boven Lynx. Saxo heeft lagere transactiekosten, rekent geen maandelijkse inactiviteitskosten aan en neemt alle administratieve last uit handen. Belgische klanten van Lynx moeten zelf de administratie op zich nemen voor het aangeven van de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden. Daarnaast mogen ze ook niet vergeten om hun rekening éénmalig aan te geven bij het CAP, en het jaarlijks te vermelden op hun personenbelasting.

Het voornaamste voordeel van Lynx is dat ze gebruik maken van het Interactive Brokers platform. Hierdoor kunnen ze een ruimer aanbod aanbieden, waardoor je als belegger toegang hebt tot meer beurzen wereldwijd. Maar voor de meeste beleggers zijn de meer dan 50 beurzen die Saxo aanbiedt meer als voldoende.

BeschrijvingLynxSaxo
Aanbod5.04.5
Kosten3.54.5
Gebruiksgemak3.54.5
Klantendienst4.04.0
Algemene score4.04.4

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief