Home Investeren Dochteronderneming: definitie, kwalificatie en voorbeelden

Dochteronderneming: definitie, kwalificatie en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een dochteronderneming?

Een dochteronderneming of dochterbedrijf is een verbonden onderneming waarvan een andere onderneming een beslissende invloed heeft over de aanstelling van de meerderheid van de bestuurders of op de oriëntering van haar beleid. De onderneming die de bevoegdheid heeft over de dochteronderneming wordt ook wel de moederonderneming genoemd.

De Commissie van Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft bepaald dat in geval er een deelneming bestaat van meer dan 50% van de aandelen, de kwalificatie als dochteronderneming onbetwistbaar is. Maar ook in geval dat de deelneming lager is dan 50% kan een onderneming als dochteronderneming beschouwd wanneer de moederonderneming een doorslaggevende invloed kan uitoefenen op de benoeming van de helft van de bestuursleden of op de oriëntering van haar beleid.

Wat is het verschil tussen een dochteronderneming en een filiaal?

Een dochteronderneming is een aparte juridische entiteit met haar eigen rechtspersoonlijkheid waarvan het stemrecht, in rechte of in feite, voor meer dan de helft in handen is van de moederonderneming.

Een filiaal is daarentegen geen aparte juridische entiteit maar een van de vaak meerdere vestigingseenheden van het bedrijf. Geografisch gezien is een filiaal gescheiden van de moederonderneming, maar een filiaal beschikt niet over haar eigen rechtspersoonlijkheid.

Voorbeelden van een moeder- en dochteronderneming

Fnac Darty

Sinds 2016 zijn Fnac en Vanden Borre beide dochterondernemingen van de moedermaatschappij, het Franse Fnac Darty. Zo werden beide winkelketens in één klap bondgenoten die achter de schermen samenwerken. Elk merk blijft momenteel wel afzonderlijk actief op de Belgische markt.

Mediamarkt

MediaMarkt is een dochtermaatschappij van de Duitse winkelketen MediaMarkt Saturn Retail Group (MMSRG). Het moederbedrijf is voornamelijk actief op het gebied van online en offline verkoop van consumentenelektronica in Europa, waaronder België en Nederland.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief