Home Investeren Boek Review: De Intelligente Belegger van Benjamin Graham

Boek Review: De Intelligente Belegger van Benjamin Graham

by Quinten de Jong
7 minuten leestijd

“De Intelligente Belegger” werd geschreven door Benjamin Graham, die gezien wordt als de grondlegger van waardebeleggen. Hij was ook de mentor van Warren Buffett, CEO van Berkshire Hathaway. Het boek “De Intelligent Belegger” wordt gezien als een van de belangrijkste boeken over het onderwerp van ‘waardebeleggen’. Het boek wordt onder andere voorzien van commentaar door Jason Zweig die nog altijd columns schrijft voor de Wall Street Journal.

Een van Graham’s belangrijkste bijdragen was het concept van Mr. Market die de irrationaliteit op de aandelenmarkt personifieert. Volgens Graham is het namelijk belangrijk dat je als belegger vermijdt je te laten sturen door de grillen van de aandelenmarkt. In plaats daarvan is het belangrijk om je eigen mening te kunnen vormen zodat je kunt inspelen op de opportuniteiten die de markt je van tijd tot tijd zal aanbieden.

In dit artikel zullen we de belangrijkste concepten uit het boek “De Intelligente Belegger” uitleggen in een korte samenvatting.

Achtergrond van Benjamin Graham

Nadat Benjamin Graham was afgestudeerd aan Columbia University in 1914 ging hij aan de slag bij een bedrijf dat gespecialiseerd was in obligaties (Newburger, Henderson and Loeb). Zijn job was om de financiële resultaten van spoorwegbedrijven te analyseren en op zoek te gaan naar opportuniteiten. Tijdens zijn carrière op Wall Street vergaarde Graham een mooi vermogen.

Maar net zoals vele andere beleggers verloor hij een groot deel van zijn vermogen in de beurscrash van 1929. Deze beurscrash en de daaropvolgende Grote Depressie lieten een diepe nadruk na op Benjamin Graham. Hij legde zich toe op het zoeken naar bedrijven die gekocht konden worden voor minder dan hun liquidatiewaarde.

Hij ontwikkelde de net-net beleggingstechniek waarbij de waarde van een bedrijf berekend wordt aan de hand van de ‘netto vlottende activa’. De netto vlottende activa kan men berekenen door de vlottende activa aan te passen aan de hand van wat ze zouden opbrengen bij de liquidatie van een bedrijf. Hiervan worden alle schulden afgetrokken, zowel op korte als op lange termijn, om aan de ‘netto vlottende activa’ te komen.

Graham ging dan op zoek naar aandelen van bedrijven die aan 67% of lager van hun ‘netto vlottende activa’ gekocht konden worden. Op die manier kon hij tijdens de jaren 30 en 40 aandelen van bedrijven kopen die ver onder hun waarde werden verhandeld.

Vandaag de dag komen bedrijven die onder hun ‘netto vlottende activa’ verhandeld worden nog nauwelijks voor. Dat wil niet zeggen dat er geen nuttige lessen in het boek staan die vandaag de dag nog altijd van toepassing zijn. Hieronder leggen we de drie belangrijkste concepten van het boek “De Intelligente Belegger’ uit.

Samenvatting

Volgens Warren Buffett zijn er maar twee belangrijke hoofdstukken in het boek, namelijk hoofdstuk 8 en hoofdstuk 20. Hij geeft aan dat de concepten ‘Mr. Market’ en ‘Veiligheidsmarge’ aan de basis liggen van zijn beleggingsfilosofie. Hieronder leggen we deze twee concepten en het concept ‘waardebeleggen’ uit.

Waardebeleggen

Waardebeleggen is een beleggingsstrategie die zich richt op het selecteren van aandelen die ondergewaardeerd zijn ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Om de intrinsieke waarde van een bedrijf te berekenen moet er onder andere rekening gehouden worden met de activa, de inkomsten, de schulden en de competitieve positie. Wanneer de intrinsieke waarde van een bedrijf lager ligt dan de marktprijs, dan kan een belegger overwegen om over te gaan naar een aankoop.

Het concept is gebaseerd op het idee dat de marktprijs van een bedrijf bij momenten sterk kan afwijken van de intrinsieke waarde. Zoals Benjamin Graham zelf aangeeft werkt de aandelenmarkt op korte termijn meer zoals een populariteitswedstrijd en op lange termijn meer als een weegschaal. Met andere woorden zullen aandelen, of ze nu ondergewaardeerd of overgewaardeerd zijn, op lange termijn hun intrinsieke waarde benaderen.

Deze beleggingsstrategie vereist geduld, aangezien het enige tijd kan duren voordat de markt de werkelijke waarde van ondergewaardeerde aandelen erkent. Waardebeleggers moeten daarom een langetermijnvisie kunnen aanhouden en schommelingen op korte termijn leren negeren.

Mr. Market

Benjamin Graham omschreef zijn houding ten opzichte van marktschommelingen aan de hand van een denkbeeldig figuur Mr. Market. Je moet je voorstellen dat Mr. Market de mede-eigenaar is van het privébedrijf waarin jullie allebei aandelen hebben. Elke dag komt Mr. Market naar je toe met een prijs waaraan hij jouw aandelen van het bedrijf wilt kopen of zijn aandelen aan jou wilt verkopen.

En ook al zijn de inkomsten en de vooruitzichten van het privébedrijf zeer stabiel, variëren de prijzen die Mr. Market voorstelt zeer sterk. Mr. Market heeft namelijk emotionele problemen. Op sommige dagen is hij euforisch en is hij bereid om een zeer hoge prijs te betalen voor je aandeel in het privébedrijf. Op andere dagen heeft hij last van depressieve gedachten en uit angst dat het bedrijf failliet zal gaan, is hij bereid zijn aandelen te verkopen aan een zeer lage prijs.

Bovendien vindt Mr. Market het niet erg om genegeerd te worden. Als je niet ingaat op zijn voorstel om je aandelen te verkopen of zijn aandelen te kopen dan komt hij morgen terug met een nieuw voorstel. Daarom is het belangrijk om u niet te laten beïnvloeden door zijn stemmingswisselingen, maar om er gebruik van te maken.

 Als hij op een dag in je kantoor staat in een zeer depressieve bui dan is het aan jou om hem te negeren of om er gebruik van te maken. Het zal slechte gevolgen hebben voor jou als je meegaat in zijn depressieve gedachtegang. Als je niet in staat bent om de waarde van het bedrijf beter in te schatten dan Mr. Market dan zit je niet op je plaats om te beleggen in individuele aandelen.

Een belegger zal met andere woorden succesvol zijn als hij in staat is om zijn gedachten en gedrag te isoleren van de besmettelijke emoties die hij kan oplopen op de aandelenmarkt. Om als belegger geïsoleerd te blijven van deze emoties, kan het zeer nuttig zijn om het concept van Mr. Market in je achterhoofd te houden.

Veiligheidsmarge

De veiligheidsmarge is een principe waarbij aandelen gekocht worden voor aanzienlijk minder dan hun intrinsieke waarde. Hierdoor ontstaat een veiligheidsbuffer die de belegger beschermt tegen inschattingsfouten. Hoewel er verschillende manieren bestaan om de intrinsieke waarde van een bedrijf te berekenen, kan een belegger een fout maken in zijn berekening.

En zelfs los van persoonlijke fouten kunnen er altijd onvoorziene omstandigheden opduiken die er voor kunnen zorgen dat ondanks een juiste berekening, de waarde van het aandeel toch nog verder daalt. Door een grote veiligheidsmarge te nemen kan een belegger zich beschermen tegen aanzienlijke verliezen.

Zelf ging Graham op zoek naar bedrijven die hij aan 67% of lager van hun ‘netto vlottende activa’ kon kopen. Op die manier kon hij tijdens de jaren 30 en 40 aandelen van bedrijven kopen die ver onder hun waarde werden verhandelt. Vandaag de dag komen bedrijven die onder hun ‘netto vlottende activa’ verhandelt worden nog nauwelijks voor. Desondanks kan het inbouwen van een veiligheidsmarge ook beleggers de dag van vandaag helpen om bepaalde valkuilen te ontwijken.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief