Home Opties en derivaten Hefboomproducten: betekenis, risico’s en voorbeelden

Hefboomproducten: betekenis, risico’s en voorbeelden

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat zijn hefboomproducten?

Hefboomproducten zijn financiële producten die beleggers de mogelijkheid geven om met een relatief klein bedrag een hoog rendement te halen. Ze maken gebruik van geleend geld om de schommelingen van de onderliggende waarde zoals een aandeel te versterken.

Sprinters, speeders, turbo’s en boosters zijn allemaal voorbeelden van hefboomproducten die door verschillende financiële instellingen worden uitgegeven. ING staat bekend voor het uitgeven van sprinters, terwijl BNP Paribas de term turbo’s gebruikt. De term boosters wordt doorgaans gebruikt om turbo’s te omschrijven met een zeer groot hefboomeffect. Ondanks het gebruik van verschillende termen werken sprinters, turbo’s en boosters allemaal op dezelfde manier.

Hoe werkt een hefboomproduct?

Hefboomproducten zijn complexe financiële producten die gebruik maken van geleend geld om in te spelen op de schommelingen van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde is meestal een aandeel, maar er bestaan ook hefboomproducten op onder andere indices, obligaties en grondstoffen. Hieronder leggen we de werking van een hefboomproduct uit aan de hand van een aantal belangrijke termen.

Financieringsniveau

Door een hefboomproduct te kopen, betaal je als belegger maar een deel van de onderliggende waarde. De rest van de onderliggende waarde dat door de uitgever wordt gefinancierd, noemt men het financieringsniveau.

Hoe dichter het financieringsniveau bij de koers van de onderliggende waarde ligt, hoe hoger het hefboomeffect zal zijn. In ruil voor deze financiering betaal je als belegger een vergoeding in de vorm van rente aan de uitgever.

Stop-loss niveau

Dit is een vooraf vastgesteld niveau waarop het hefboomproduct automatisch wordt verkocht. Als de prijs van de onderliggende waarde daalt (bij een turbo long) of stijgt (bij een turbo short) tot het stop-loss niveau, wordt de turbo beëindigd. Indien er een restwaarde is, wordt deze terugbetaald aan de belegger.

Dit mechanisme is ontworpen om beleggers te beschermen. Zonder een stop-loss zou je als belegger namelijk meer kunnen verliezen dan je eigen inleg.

Ratio

De hefboomwerking is een essentieel onderdeel van hefboomproducten zoals turbo’s en sprinters. De ratio geeft de verhouding weer tussen de eigen inleg en de financiering door de uitgever.

  • Ratio van 10 = 90% financiering en 10% eigen inleg
  • Ratio van 5 = 80% financiering en 20% eigen inleg
  • Ratio van 3 = 66,6% financiering en 33,3% eigen inleg
  • Ratio van 2 = 50% financiering en 50% eigen inleg

Hoe hoger de ratio hoe sterker het hefboomproduct zal reageren op schommelingen van de onderliggende waarde. Bij een hoge ratio is de kans groter dat het stop-loss niveau wordt bereikt en het hefboomproduct automatisch wordt verkocht.

Long of short

Een hefboomproduct geeft een belegger de mogelijkheid om een long-positie of een short-positie in te nemen. Beleggers die een daling van een onderliggend waarde verwachten kunnen hierop inspelen door een turbo short te kopen. Door daarentegen een turbo long te kopen zet je in op eens stijging van de koers van de onderliggende waarde.

Voorbeeld van de werking van een hefboomproduct

Stel dat het aandeel van AB Inbev vandaag verhandeld wordt aan een koers van 50 euro. Een belegger heeft momenteel 1.000 euro om mee te beleggen. Hij verwacht een koersstijging op korte termijn van AB Inbev naar 60 euro. Volgens zijn inschattingen zullen de kwartaalcijfers die binnenkort gepubliceerd worden, hoger uitvallen dan de inschattingen van de analisten.

Door 20 aandelen te kopen met zijn 1.000 euro kan hij, in geval dat de koers naar 60 euro per aandeel stijgt,  200 euro verdienen. In plaats van 20 aandelen te kopen, kan hij ook 100 turbo’s kopen met volgende kenmerken:

  • Onderliggende waarde aandeel = 50 euro
  • Financieringsniveau = 40 euro
  • Waarde turbo = 10 euro
  • Stop-loss niveau = 45 euro
  • Ratio = 5

Indien het aandeel stijgt naar 60 euro, kan hij met zijn 100 turbo’s zijn inzet verdubbelen ((60 – 40) * 100). Dit is echter niet wat gebeurt. De kwartaalcijfers liggen lager dan verwacht en het aandeel zakt naar 47 euro. De waarde van de turbo zakt van 10 euro naar 7 euro (47 – 40). De volgende dag opent het aandeel aan 45 euro waardoor de stop-loss wordt bereikt en de turbo automatisch verkocht wordt. De restwaarde bedraagt 5 euro (45 – 40) en wordt uitgekeerd aan de belegger. Onze belegger maakt in dit scenario een verlies van 500 euro.

Wat zijn de risico’s van hefboomproducten?

Hefboomproducten zijn niet geschikt voor de meeste beleggers. Grote koersschommelingen op korte termijn zijn altijd mogelijk. Sombere nieuwsberichten in de media of zwakke macro-economische cijfers kunnen ervoor zorgen dat beurzen plots in het rood duiken. Hierdoor is het mogelijk dat het stop-loss niveau bereikt wordt en het hefboomproduct verkocht wordt. Dit kan zeer frustrerend zijn, zeker als beurzen in de dagen daarna terug herstellen.

Daarnaast bestaat er ook een tegenpartijrisico. Indien de uitgever van het hefboomproduct failliet gaat, is het mogelijk dat je als belegger je volledige inleg verliest.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief