Home Aandelen Fusies en overnames: betekenis, soorten en verschillen

Fusies en overnames: betekenis, soorten en verschillen

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 3 minuten leestijd

Wat zijn fusies en overnames?

Er is sprake van een fusie of overname wanneer twee bedrijven met elkaar consolideren. Bij een fusie vormen twee bedrijven samen om tot één nieuwe entiteit. Bij een overname neemt een bedrijf de volledige controle over van een ander bedrijf. Dit door een overnamebod te doen op alle uitstaande aandelen.

In de praktijk maakt men geen onderscheid meer tussen fusies en overnames. In het Engels spreekt men over Mergers and Acquisitions (M&A). Fusies en overnames worden gebruikt om verder te groeien, om meer schaalvoordelen te bekomen en om meer kostenefficiënt te zijn.

Wat is het verschil tussen een fusie en een overname?

Fusies en overnames verwijzen beiden naar het samenvoegen van twee bedrijven. Soms worden de twee termen gebruikt om een onderscheid te maken tussen een vriendschappelijke deal tussen twee gelijke partners (fusie) en een (vijandige) overname van een kleiner bedrijf door een groter bedrijf. In realiteit worden de twee termen door elkaar gebruikt.

In geval van een fusie komt het management van beide bedrijven samen om te onderhandelen over een deal. Wanneer een deal bereikt wordt, geeft het management een voorstel aan de aandeelhouders. De stemming is vaak een formaliteit, omdat het management van beide bedrijven met de grootste aandeelhouders heeft samengewerkt om ervoor te zorgen dat de deal aanvaardbaar is.

In sommige gevallen kan een overname vijandig zijn. De potentiële overnemer kan een openbaar bod uitbrengen om alle uitstaande aandelen tegen een bepaalde prijs te kopen. De aandeelhouders stemmen dan over het al dan niet accepteren van de deal, ook al is het management tegen de overname. Als het overnamebod wordt aanvaard, dan is de verkoop bindend voor alle aandeelhouders. Ook de aandelen van aandeelhouders die niet willen verkopen, worden toch verkocht.

Voorbeelden van fusies en overnames

Fusie

Bij een fusie keuren de raden van bestuur van twee bedrijven de combinatie goed en vragen ze de goedkeuring van de aandeelhouders. Linde AG was een chemisch bedrijf dat gespecialiseerd was in de productie en distributie van atmosferische gassen. Praxair was een van de grootste Amerikaanse industriële gasbedrijven ter wereld. Als gevolg van de fusie in 2018 ontstond er een nieuwe onderneming, Linde plc (LIN).

Overname

Bij een overname verwerft de overnemer een meerderheidsbelang in de overnamekandidaat. Eens de overnemer controle heeft over de overnamekandidaat wordt deze opgenomen in de bestaande onderneming. British American Tobacco verwierf in 2017 de resterende aandelen van Reynolds American met als doel hun marktaandeel te vergroten. De aandeelhouders van de overnamekandidaat ontvingen voor elk Reynolds-aandeel 29,44 dollar in contanten. De naam Reynolds American verdween en enkel British American Tobacco bleef bestaan.

Management buy-out (MBO)

Bij een management buy-out (MBO) koopt het management van een bedrijf een meerderheidsbelang in een ander bedrijf. Het management werkt hiervoor vaak samen met een bank of private equity bedrijf. In 2020 leidde voormalig PwC-directeur Michael Line een MBO van PricewaterhouseCooper’s fintech-divisie. Deze MBO werd gefinancierd door twee verschillende private equity bedrijven en het nieuwe privébedrijf werd omgedoopt tot LikeZero.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief